Na ulju propržiti dve šolje pirinca i dodati pet šolja vode. Izmešati i prokuvati pet minuta. Dodati kašičicu sušenog povrca i malo morske soli.Kuvati još pet minuta.Skloniti sa vatre i poklopiti pirinač. Sitno iseckati jednu glavicu crnog luka, tri čena belog luka i 500 g kiselih krastavčića. Dodati tri kašike ulja, jednu kašiku senfa, peršun, biber i alevu papriku po ukusu. Promešati, a zatim dodati malo vode iz tegle u kojoj su stajali kiseli krastavčići. Ostaviti da odstoji u frižideru jedan dan.
четвртак, 6. децембар 2012.
недеља, 8. април 2012.
Gulaš od bukovača (posno na vodi)
1 glavica crnog luka,
250 g bukovača,
250 g krompira ili 1 šoljica pirinča,
so, biber, aleva parika.
Crni luk sitno iseckati i upržiti ga sa malo vode i soli. Dodati iseckane bukovače i iseckan krompir ili pirinač.Naliti vodom, kada provri smanjiti temperaturu, i kuvati oko pola sata na tihoj vatri. Dodati začine, a u drugoj varijanti može se dodati i malo kuvanog paradajza.
250 g bukovača,
250 g krompira ili 1 šoljica pirinča,
so, biber, aleva parika.
Crni luk sitno iseckati i upržiti ga sa malo vode i soli. Dodati iseckane bukovače i iseckan krompir ili pirinač.Naliti vodom, kada provri smanjiti temperaturu, i kuvati oko pola sata na tihoj vatri. Dodati začine, a u drugoj varijanti može se dodati i malo kuvanog paradajza.
Makrobiotički obrok (posno na vodi)
250 g integralnog pirinča,
300 g sočiva,
morska so,
tamari (soja sos), i gomašio (makrobiotička so).
Pirinač oprati i naliti vrelom vodom. Količina vode treba da bude 4 puta veća od pirinča. Poklopiti i kada provri smanjiti na minimum, i tako poklopljeno kuvati oko 45 minuta. Prinač je kuvan kada upije svu vodu.
U sočivo dodati kašičicu morske soli i naliti vrelom vodom da ogrezne. Dinstati i dodavati vrelu vodu. Sočivo treba da se raskuva i da bude gusto kao pire.
Pirinač se pri serviranju posipa gomašijem, a sočivo tamarijem. Uz ovo se može dodati i kuvana šargarepa, brokoli ili karfiol.I naravno sveža salata.
Napomena: Gomašio se može napraviti tako što se proprži 10 kašičica susama na suvo u tiganju. Na tu količinu susama doda se 1 kašičica morske soli.
300 g sočiva,
morska so,
tamari (soja sos), i gomašio (makrobiotička so).
Pirinač oprati i naliti vrelom vodom. Količina vode treba da bude 4 puta veća od pirinča. Poklopiti i kada provri smanjiti na minimum, i tako poklopljeno kuvati oko 45 minuta. Prinač je kuvan kada upije svu vodu.
U sočivo dodati kašičicu morske soli i naliti vrelom vodom da ogrezne. Dinstati i dodavati vrelu vodu. Sočivo treba da se raskuva i da bude gusto kao pire.
Pirinač se pri serviranju posipa gomašijem, a sočivo tamarijem. Uz ovo se može dodati i kuvana šargarepa, brokoli ili karfiol.I naravno sveža salata.
Napomena: Gomašio se može napraviti tako što se proprži 10 kašičica susama na suvo u tiganju. Na tu količinu susama doda se 1 kašičica morske soli.
Slatkiš sa ovsenim pahuljicama (posno na vodi)
2 čaše vode,
1 kašika šecera,
1 kašika kakaa,
1 i po čaša ovsenih pahuljica,
voce po želji,
suvo groždje i malo mlevenih oraha.
Skuvati kakao sa kašikom šećera. Sipati u kakao ovsene pahuljice i ostaviti 2 minuta da odstoje. Trecinu činijice napuniti seckanim voćem (jabuke i banane), a zatim dodati pahuljice. Posuti suvim groždjem i orasima.Ovaj slatkiš je vrlo ukusan topao, a može se jesti i hladan.
Napomena: Može se u drugoj varijanti u pahuljice dodati i cimet ili kokos.
1 kašika šecera,
1 kašika kakaa,
1 i po čaša ovsenih pahuljica,
voce po želji,
suvo groždje i malo mlevenih oraha.
Skuvati kakao sa kašikom šećera. Sipati u kakao ovsene pahuljice i ostaviti 2 minuta da odstoje. Trecinu činijice napuniti seckanim voćem (jabuke i banane), a zatim dodati pahuljice. Posuti suvim groždjem i orasima.Ovaj slatkiš je vrlo ukusan topao, a može se jesti i hladan.
Napomena: Može se u drugoj varijanti u pahuljice dodati i cimet ili kokos.
Knedle sa šljivama (posno na vodi)
1 kg krompira, 2 šolje brašna,
2oo g mlevenih oraha,
200 g šećera,
2 kesice vanilin šećera,
šljive.
Skuvati krompir u ljusci, oljuštiti ga i samleti na mašini za mlevenje mesa. Dodati brašno i zamesiti ujednačeno testo. U veću šerpu sipati najmanje tri litra vode i sačekati da provri. Od testa praviti loptice, pa svaku na dlanu rastanjiti, u sredinu staviti šljivu pa oblikovati knedlu. Spuštati knedle u vodu koja vri, i kada isplivaju na površinu vaditi ih rešetkastom kašikom. Svaku knedlu posuti orasima pomešanim sa šećerom i vanilin šećerom.
2oo g mlevenih oraha,
200 g šećera,
2 kesice vanilin šećera,
šljive.
Skuvati krompir u ljusci, oljuštiti ga i samleti na mašini za mlevenje mesa. Dodati brašno i zamesiti ujednačeno testo. U veću šerpu sipati najmanje tri litra vode i sačekati da provri. Od testa praviti loptice, pa svaku na dlanu rastanjiti, u sredinu staviti šljivu pa oblikovati knedlu. Spuštati knedle u vodu koja vri, i kada isplivaju na površinu vaditi ih rešetkastom kašikom. Svaku knedlu posuti orasima pomešanim sa šećerom i vanilin šećerom.
среда, 14. март 2012.
Krompir sa susamom i rukolom (posno na vodi)
Skuvati nekoliko krompira u ljusci i oljuštiti. Ako su veliki prepoloviti ih, i svaki uvaljati u morsku so i sitno seckanu rukolu. Propržiti šaku susama na teflonu i sipati preko krompira.
Napomena: Rukola je vrsta salate vrlo aromatičnog ukusa. Može se naći u prodaji na nekim pijačnim tezgama, i u mega marketima.
Napomena: Rukola je vrsta salate vrlo aromatičnog ukusa. Može se naći u prodaji na nekim pijačnim tezgama, i u mega marketima.
Pašteta od oraha i krompira (posno na vodi)
Pire od krompira,
mleveni orasi,
malo sušenog začina od povrća,
so, biber, čen belog luka,
malo senfa, vrela voda.
Pomašati istu količinu pirea od krompira i mlevenih oraha, da se dobije gusta kašica. Dodati biber, beli luk, malo senfa i malo vode koliko je potrebno da se sve sjedini.
Ovo je recept monahinje Atanasije Rašić iz manastira Rukumija.
mleveni orasi,
malo sušenog začina od povrća,
so, biber, čen belog luka,
malo senfa, vrela voda.
Pomašati istu količinu pirea od krompira i mlevenih oraha, da se dobije gusta kašica. Dodati biber, beli luk, malo senfa i malo vode koliko je potrebno da se sve sjedini.
Ovo je recept monahinje Atanasije Rašić iz manastira Rukumija.
Пријавите се на:
Постови (Atom)