понедељак, 7. април 2014.

Posni kolač"Čigota"

  • 2 kašičice kakaa
  • 2 kašike džema ili meda
  • 2 kašike kuvane kafe bez šećera i ocedjene od taloga
  • 2 dl vode
  • 2 dl ulja
  • 200 g brašna
  • 150 g šećera
  • 3-4 rendane jabuke s korom
  • kesica sode bikarbone
  • 100 g suvog groždja
  • 1 kašičica cimeta
       Pomešati sve sastojke i ispeći kolač.Pečen kolač premazati tankim slojem džema.

Recept malo modifikovan,preuzet je iz Lise"Posni bakini kolači".

понедељак, 25. фебруар 2013.

Špargla

Potrebno je:
400 g špargle, 1 veća šargarepa, 40 g maslaca, 3 kašičice soli, 1/2 kašičice kumina, 1/2 kašičice djumbira, 1/2 kašićice piskavice, 1/2 kašičice mlevenog korijandera i jedna veza peršuna. Svi ovi začini mogu se naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.
Priprema:
Šparglu pažljivo očistiti od tvrdih delova koji se ne mogu skuvati. Iseći je cik-cak potezima kao kose cilindre.Zagrejati maslac na srednjoj vatri i propržiti kratko sve začine osim peršuna. Dodati šparglu i šargarepu iseckanu na kockice, posoliti i sipati pola šolje vode.Kuvati poklopljeno uz povremeno mešanje. Peršun sitno iseckati, pa kad je povrće sočno i mekano dodati ga u jelo, dobro izmešati, skinuti sa vatre i ostaviti da odstoji poklopljeno oko 5 minuta.
Ovo jelo odlično ide uz neki umak kiselog ukusa ili majonez.

Recept preuzet iz ajurvedskog kuvara.

Posna reforma

Potrebno je:
680 g mlevenih oraha, 680 g šećera, 230 g meda, 6 štangli čokolade, 6 kesica vanilin šećera, šolja i po kisele vode, šoljica i po ulja, 18 kašika brašna, 200 g margarina, kašika praška za pecivo.

Priprema:
Za koru pomešati 230 g mlevenih oraha, 230 g meda, 230 g šećera, kiselu vodu, 3 štangle čokolade, 3 kesice vanilin šećera, ulje, 18 kašika brašna i kašičicu praška za pecivo. Testo sipati u podmazan pleh i ispeći. Koru preseći na tri jednaka dela.
Za fil ušpinovati 450 g šećera sa malo vode, dodati 450 g mlevenih oraha i 3 štangle mlevene čokolade. Gotov fil prohladiti i pomešati ga sa 200 g margarina penasto umućenog sa tri kesice vanilin šećera. Nafilovati tortu i posuti struganom čokoladom.



четвртак, 6. децембар 2012.

Falafel ( ćufte od leblebije)

500 g sirove leblebije (naut),
1 glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
1 kašičica sode bikarbone,
so, biber, kim, kari, peršun  i korijander po ukusu,
malo brašna.
Uveče potopiti leblebiju u vodu da prenoći. Sutradan je procediti i samleti. Dodati sitno seckan crni i beli luk, sodu bikarbonu, začine i toliko brašna da od testa mogu da se oblikuju kuglice. Kuglice praviti manje od ping pong loptice i pržiti ih u vrelom ulju.

Falafel se smatra nacionalnim jelom jevrejske kuhinje. Obično se služi umotan u pita hleb, sa dodatkom sveže salate, usitnjenog povrca, ljutog sosa, a posipa se i sosom od tahinija.

Sos od tahinija (susamova pasta)

Tri velike kašike tahinija (može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane), pomešati sa kašikom tamarija (soja sos), i dodati malo vode, toliko da sos bude tečniji.

Kuglice od kikirikija

250 g margarina,
400 g brašna,
1 prašak za pecivo,
150 g mlevenog kikirikija,
so i susam.
Umutiti margarin i dodati 5 do 8 kašika kisele vode. Posoliti, dodati brašno, prašak za pecivo i kikiriki. Umesiti testo , praviti kuglice, valjati ih u susam i peći na 200 stepeni dok ne porumene.

Salata od pirinča

Na ulju propržiti dve šolje pirinca i dodati pet šolja vode. Izmešati i prokuvati pet minuta. Dodati kašičicu sušenog povrca i malo morske soli.Kuvati još pet minuta.Skloniti sa vatre i poklopiti pirinač. Sitno iseckati jednu glavicu crnog luka, tri čena belog luka i 500 g kiselih krastavčića. Dodati tri kašike ulja, jednu kašiku senfa, peršun, biber i alevu papriku po ukusu. Promešati, a zatim dodati malo vode iz tegle u kojoj su stajali kiseli krastavčići. Ostaviti da odstoji u frižideru jedan dan.

недеља, 8. април 2012.

Gulaš od bukovača (posno na vodi)

1 glavica crnog luka,
250 g bukovača,
250 g krompira ili 1 šoljica pirinča,
so, biber, aleva parika.
   Crni luk sitno iseckati i upržiti ga sa malo vode i soli. Dodati iseckane bukovače i iseckan krompir ili pirinač.Naliti vodom, kada provri smanjiti temperaturu, i kuvati oko pola sata na tihoj vatri. Dodati začine, a u drugoj varijanti može se dodati i malo kuvanog paradajza.