недеља, 25. јул 2010.

Grčka alva od griza

1 šolja maslinovog ulja,
2 šolje krupnog griza,
1,5 šolja šećera,
4 šolje vode,
1/2 šolje oljuštenih , krupno iseckanih badema,
1/2 šolje susama,
kora od 1 limuna,
1 kašičica oraščića,
malo karanfilića,
1 štapić cimeta,
malo cimeta u prahu za posipanje.

U vodu staviti šećer, koru od limuna, štapić cimeta i karanfilić pa kuvati oko 5 minuta, a zatim izvaditi aromatične dodatke. U jednu duboku šerpu staviti ulje da se zagreje i sipati u njega griz. Neprestano mešajući, na srednje jakoj vatri propržiti griz. Dodati bademe i susam, pa i njih propržiti dok ne porumene. Skloniti šerpu sa vatre i u griz pažljivo sipati vreli sirup. Vratiti šerpu na vatru, pa i dalje stalno mešajući kuvati griz na tihoj vatri dok ne naraste i ne upije sav sirup. Izliti alvu u jednu veću ili više manjih modli, a pred služenje posuti je cimetom. Služiti je toplu ili hladnu.
Po originalnom receptu mera za šećer je 3 šolje u slučaju da neko želi slađu alvu.
PRIJATNO!

1 коментар: