среда, 14. мај 2014.

Posne sarmice od vinovog lišća

  • 1/2 kg vinovog lišća
  • 2 šolje pirinča
  • 2 šolje narendanog crnog luka
  • 2 narendane tikvice
  • 5 supenih kašika sitno seckane nane
  • 2-3 supene kašike soka od limuna
  • 1 limun isečen na kolutove
  • 1 šolja maslinovog ulja
  • so i biber
Potopiti vinovo lišće u ključalu vodu i ostaviti ga da se kuva 2'-3'. Staviti crni luk u malo vode i soli i kuvati ga dok ne omekša i dok ne ispari sva voda iz njega. Dodati polovinu odmerenog ulja i propžiti luk nekoliko minuta dok blago ne porumeni. Skinuti luk sa vatre i dodati u njega tikvice, nanu, pirinač, so i biber.
Po jednu kašiku ovog nadeva stavljati na svaki vinov list i savijati ga u sarmicu.
Dno šerpe obložiti sa nekoliko vinovih listova, sarmice poredjati u krug, pa zatim u redove izmedju kojih stavljati kolutove limuna, i tako sve dok se ne utroše sarmice. Preliti sa 3 šolje vode, sokom od limuna i preostalim uljem. Dodati soli i bibera po ukusu i poklopiti tanjirom tako da se sarmice ne pomeraju tokom kuvanja. Kuvati na umerenoj vatri dok ne ispari sva voda.

"Originalan grčki recept"

Нема коментара:

Постави коментар