четвртак, 08. јануар 2015.

Punjeni paradajz (posno)

10-15 paradajza,
2 narendane tikvice,
5-6 krompira isečenih na krupne komade,
2 šolje pirinča,
2 sitno seckane glavice crnog luka,
2 izgnječena češnja belog luka,
3 kašike sitno seckanog peršuna,
1 kašika sitno seckane nane,
1/2 šolje crnog suvog groždja (po želji),
1/2 šolje plodova šišarki-pinjola (po želji),
1 šolja maslinovog ulja,
1 kašičica šećera,
so i biber.
Sa svakog paradajza odseci kolut pri vrhu, kašičicom izvaditi sredinu sa semenkama i sve sredine samleti u blenderu.Posoliti i malo pošećeriti unutrašnjost svakog paradajza. Propržiti crni i beli luk na pola količine odmerenog ulja i kad luk blago porumeni dodati tikvice, zatim pirinač i dobro promešati. Dodati 2/3 pulpe od paradajza, so i biber, smanjiti vatru i ostaviti da se lagano kuva 5 minuta. Skinuti šerpu sa vatre, dodati peršun, nanu, suvo grožđe i pinjole. Ovom smesom napuniti svaki paradajz, poklopiti ih odrezanim kolutovima i poređati u tepsiju. Okolo poređati krompir, posoliti,pobiberiti i preliti ostatkom maslinovog ulja i pulpe od paradajza. Peći na temperaturi od 180 stepeni oko 1/2 sata, odnosno dok povrće na porumeni. Po potrebi dodavati malo vode tokom pečenja.

Grčki tradicionalni recept

Нема коментара:

Постави коментар